Vessaveska

LK-wiki
Versio hetkellä 8. huhtikuuta 2015 kello 22.49 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vessaveska eli kakkakassi on laukku, jossa on kaikki retkellä vessatukseen tarvittava. Vessaveska sisältää:

Vessaveska sisältöineen.
  1. Potta, ilman pohjaa.
  2. Taitettava kenttälapio.
  3. Vessapaperia.
  4. Varavaatteita.
  5. Varavaippoja.
  6. Kosteuspyyhkeitä.
  7. Kertakäyttökäsineitä.
  8. Käsidesiä.
  9. Muovipusseja.

Vessaveskan idea on, että kaikki tarvittava löytyy yhdestä paikasta ja se on helppo kenen tahansa ottaa mukaan. Laukuksi sopii olkalaukku, jota voi kantaa oman repun lisäksi.

Virtsatessa potta vain laitetaan maahan ja annetaan virtsan imeytyä. Ulostettaessa kaivetaan potan alle pieni kuoppa, johon jätökset päätyvät. Käytetty vessapaperi laitetaan myös kuoppaan, joka lopuksi peitetään. Lapion on syytä olla oikea kenttälapio, muovisilla lelulapioilla tai pienillä pistolapioilla ei saa kaivettua soraiseen tai juuriseen maahan. Jos retkeillään kallioisessa maastossa, ei jätösten maahan kaivaminen välttämättä ole mahdollista. Myöskin alueella, jossa liikkuu paljon koiria, on mahdollista, että ne käyvät kaivelemassa vessapaikkaa. Tällöin voidaan potan sisälle laittaa muovipussi, jonka avulla jätökset on helppo kuljettaa roskikseen.

Varavaatteet ovat mukana vahinkojen varalle ja niiden tulee sisältää kaikki tarvittava vuodenajan mukaan vyötäröstä alaspäin. Koko valitaan siten, että ne sopivat isoimmille lapsille, joille vahinkoja voi odottaa sattuvan. Sotkeutuneet vatteet voidaan kuljettaa takaisin muovipusseissa.

Vaippaikäisiä varten on muutama varavaippa sekä kosteuspyyhkeitä tai pesulappuja takapuolen puhdistamiseen. Käytettyjä vaippoja ei haudata, koska ne eivät maadu, vaan ne viedään muovipussissa roskikseen.