Tyyliohjeet

LK-wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tyyliohjeissa neuvotaan, miten artikkelit muokataan yhdenmukaisiksi. Teknisempiä ohjeita annetaan Muokkausohjeissa — jos olet uusi muokkaaja, on parempi aloittaa sieltä.

Artikkelin alku

Artikkelit alkavat aina kappaleella, joka on lyhyt esittely tai yhteenveto artikkelin aiheesta. Tämän kappaleen ensimmäisen virkkeen tulisi sisältää aiheen nimi, joka merkitään lihavoituna. Jos aiheella on muitakin mahdollisia tai yleisesti käytettyjä nimiä, mainitaan nekin, niinikään lihavoituna. Tämä ensimmäinen kappale tulee ennen mitään alaotsikoita. Näin se esiintyy tekstissä aina ennen mahdollista (automaattisesti tuotettua) sisällysluetteloa.

Mistä aiheesta voi kirjoittaa?

Artikkelin voi kirjoittaa mistä tahansa aiheesta, jonka katsot liittyvä Luonnossa kotonaan -toimintaan tai luonto- ja ulkoilutoimintaan lasten kanssa yleisemmin. Liian pieni määrä artikkeleita on wikille suurempi ongelma kuin liian suuri määrä. Ellet ole varma, kuuluuko ideasi luonnossa kotonaan -wikin aihepiiriin, kirjoita se ja anna käyttäjäkunnan päättää. Jos artikkelisi on samasta aiheesta, kuin joku aikaisempi, ne voidaan yhdistää. Jos se käsittelee aihettaan liian laajasti, se voidaan jakaa osiin. Jos se ei oikeasti kuulu tänne, se voidaan poistaa. Mutta mitään näistä ei voida tehdä, ennen kuin artikkeli on kirjoitettu.

Aina ennen uuden artikkelin kirjoittamista on kylläkin hyvä tarkistaa, ettei samasta aiheesta ole jo kirjoitettu artikkelia. Jos on, älä kirjoita uutta, vaan käytä ideasi vanhan artikkelin laajentamiseen.

Milloin artikkelia voi muokata?

Artikkelia voi muokata aina, kun huomaat, että voisit muokkaamalla tehdä siitä paremman. Muista, että et pysty rikkomaan mitään, vanhan version voi aina palauttaa, jos muutoksesi ei ollut asianmukainen. Ole siis rohkea — jos olet epävarma, muokkaa mieluummin kuin jätä muokkaamatta.

Kirjoitusvirheet ovat selvin tapaus, aina kun huomaat sellaisen, klikkaa 'Muokkaa'-linkkiä ja korjaa se. Vain sillä tavalla niistä päästään, mikään virhe ei korjaa itse itseään. Tekstiä voi myös aina hioa, jos se mielestäsi on kömpelöä tai epäselvää. Pyri yhdenmukaisuuteen artikkelin muun tekstin tyylin kanssa.

Jos sinulla on aiheeseen jotain lisättävää, lisää toki. Pyri kuitenkin pysymään artikkelin otsikon määrittämässä aiheessa. Jos artikkeli alkaa rönsyillä, voi olla syytä jakaa se useammaksi artikkeliksi.

Yleensä kannattaa lähteä siitä, että ellei voida toisin todistaa, aikaisemmat kirjoittajat tietävät, mistä puhuvat. Joskus asiavirheitä kuitenkin pääsee läpi, etkä tarvitse lupaa niiden poistamiseen tai muuttamiseen. Jos teet merkittäviä muutoksia tai poistoja artikkelin asiasisältöön, on aina hyvä tehdä siitä myös maininta artikkelin keskustelusivulle, jossa kerrot myös perustelusi muutokselle/poistolle. Jos parempi tietosi perustuu johonkin lähteeseen, mainitse sekin.

Artikkeleiden luokittelu

Artikkelit luokitellaan aihepiirin mukaan. Näin sivusto organisoituu hallituksi kokonaisuudeksi ja tekstien etsiminen aiheen perusteella on helpompaa. Artikkeli voi kuulua useampaan kuin yhteen luokkaan. Luokilla voi olla alaluokkia, jolloin artikkeli kuuluu joko luokkaan tai alaluokkaan, mutta ei molempiin.

Lähtökohtaisesti kaikki artikkelit kuuluvat ainakin yhteen luokkaan ja kaikissa luokissa on (ennen pitkää) useampi kuin yksi artikkeli. Jos artikkelisi ei sovi mihinkään jo määritettyyn luokkaan, määritä sille uusi. Uuden luokan tulee kuitenkin olla sellainen, että siihen voi kuulua muitakin artikkeleita. Kun mietit, mihin luokkaan artikkeli kuuluisi, mieti asiaa muiden käyttäjien näkökulmasta: Jos joku haluaisi löytää tämän artikkelin, minkä luokan alta hän sitä etsisi?

Linkittäminen

Jos artikkelissa mainitaan aiheita, joista on (tai pitäisi olla) artikkeli Luonnossa kotonaan -wikissä, on yleensä syytä linkittää tätä aihetta käsittelevään artikkeliin. Linkittää voi hyvin sellaisiin artikkeleihin, joita vielä ei ole kirjoitettu. Näin niiden nimi näkyy Halutuimmat sivut -sivulla ja näin artikkeli todennäköisemmin tulee kirjoitetuksi. Tarkista kuitenkin aina, että aiheesta ei ole jo kirjoitettu jollain toisella nimellä.

Kun olet kirjoittanut uuden artikkelin, olisi jostain jo olemassa olevasta artikkelista syytä linkittää siihen. Tee haku uuden artikkelisi nimellä. Saat listan artikkeleista, joissa luomasi artikkelin nimi mainitaan. Näistä todennäköisesti kannattaisi linkittää uuteen artikkeliisi.

Wikistä voi linkittää myös muihin sivustoihin. Tämä on perusteltua silloin, kun on syytä olettaa, että sivusto voisi kiinnostaa artikkelin lukijaa ja tarjota tälle lisätietoa artikkelin aiheesta. Kun mainitaan tietoa ulkopuolisista lähteistä, on näihin myös syytä linkittää. Jos näitä linkkejä tulee enemmän, on niistä tarpeen tehdä lista tekstin loppuun alaotsikon 'Linkkejä' alle.

Otsikot

Artikkelin pääotsikko (artikkelin nimellä) syntyy automaattisesti, eikä sitä tarvitse erikseen luoda. Jos teksti on pitkä, voi olla tarpeen jaotella sitä kappaleihin alaotsikoiden alle. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että jos artikkeli ei näy kokonaisuudessaan pöytäkoneen ruudulla, on alaotsikointi todennäköisesti tarpeen. Jos alaotsikoita tulee vähintään neljä, syntyy artikkelin alkuun automaattisesti sisällysluettelo.

Pyri jakamaan teksti loogisesti siten, että kussakin kappaleessa käsitellään aiheen yhtä osa-aluetta. Kappaleet voidaan jakaa edelleen syvemmän tason alaotsikoilla, mutta tämä on yleensä tarpeen vain erityisen pitkissä teksteissä.

Kuvat

Artikkeleihin voidaan lisätä kuvia asian havainnollistamiseksi. Valitse kuvia, jotka ovat selkeitä, teräviä ja hyvin valaistuja. Määritä kuvan tiedostonimi siten, että se kertoo jotakin kuvan sisällöstä. Kuvien tulisi olla informatiivisia, vältä kuvien käyttöä pelkästään koristeena. Skaalaa kuvaa siten, että leveys tai korkeus ei ole yli 1200 pikseliä. Voit myös käsitellä kuvia paremmiksi (väritasapaino, kontrasti yms.) jos osaat, mutta jos et, voit laittaa kuvan sellaisena kuin se sinulla on. Joku muu voi skaalata ja jälkikäsitellä sen myöhemmin.

Jos kuvassa esiintyy lapsia selvästi tunnistettavana, noudata niitä lupia kuvan käytöstä, jotka kuvan ottajalla on ollut (esim. vanhempien toimipaikalle antamat luvat). Epäselvissä tapauksissa on on syytä pyytää lupa erikseen. Muista kuitenkin, että wikin kuvissa on yleensä tärkeämpää se, mitä lapset tekevät, kuin se, keitä he ovat. Toisin sanoen, voit hyvin käyttää kuvia, joissa kasvot eivät näy selkeästi.

Videot

Wikialusta sallii myös videotiedostojen liittämisen osaksi artikkeleita. Käytä videoita kuitenkin harkiten. Ne vievät paljon tilaa palvelimella, eivät toimi tulostetussa versiossa eivätkä välttämättä kaikkien käyttäjien selaimessa. Artikkelin sisällön ymmärtäminen ei siis saa olla videon varassa. Videoiden tulee tukea artikkelia, mutta asiasisältö on kerrottava myös tekstissä.

Äänitiedostot

Myös äänitiedostoja voidaan lisätä. Esimerkiksi jotakin laulua käsittelevään artikkeliin voidaan lisätä äänitiedosto, josta käy ilmi laulun sävel.

Tekijänoikeudet

Kaikki wikiin tuotavan materiaalin tulee olla tekijänoikeusvapaata. Mieluiten sen tulisi olla muokkaajien itse tuottamaa. Ulkopuolisten tuottamaan materiaalin voidaan linkittää, mutta ei kopioida suoraan wikiin. Materiaalin lataaminen wikiin merkitsee myös implisiittisesti käyttöoikeuden luovuttamista Luonnossa kotonaan ry:lle.