Nokkonen

LK-wiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Nokkonen (Urtica dioica) on hyvin tunnettu ja yleinen kasvi. Se tunnetaan parhaiten poltinkarvojensa kivuliaasta vaikutuksesta, mutta nokkosella on monia hyötykäyttöjä. Se on hyvin ravitsevaa ja terveellistä, siitä saadaan typpipitoista lannoitetta ja torjunta-ainetta ja se on aikoinaan ollut keskeinen kuitukasvi.

Nokkonen ravintona

Nokkonen sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia, C-vitamiinia ja proteiinia. Sitä voidaan käyttää monella tapaa, esim. letuissa ja pannukakuissa, keitoissa ja kastikkeissa sekä piirakoissa. Raaka-aineena se on hyvin samankaltainen kuin pinaatti. Ryöppääminen tai kypsentäminen tuhoaa nokkosen poltinkarvojen myrkyn, jolloin se ei enää polta. Nokkosta voi säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Nokkosesta voi uuttaa myös teetä.

Paras aika kerätä nokkosta on alkukesästä, jolloin versot ovat vielä matalia. Nokkoskasvustoa voi niittää, jolloin se tuottaa uusia versoja läpi kesän. Vanhemmista nokkosista kannattaa kerätä vain ylimmät lehdet. Nokkosta ei kannata kerätä hyvin typpipitoisesta maastosta kuten ulkovessan, kompostin tai navetan läheltä, koska silloin siinä saattaa olla runsaasti nitraatteja.

Lasten kanssa nokkosia kerätessä voi lapsille laittaa kurarukkaset, niiden läpi nokkonen ei polta. Myös vaatteiden on syytä olla pitkähihaisia ja -lahkeisia ja tehty tiheästä ulkoilukankaasta. Farkkukankaan tai legginsien läpi nokkonen voi polttaa.

Nokkonen ja valkopeippi (Lamium album) muistuttavat ilman kukintoa suuresti toisiaan ja ne on helppo sekoittaa toisiinsa, etenkin kun ne kasvavat samanlaisilla paikoilla. Vain nokkonen kuitenkin polttaa. Valkopeippi on myrkytön, joten sen joutumisesta nokkossadon joukkoon ei ole haittaa.

Nokkosvesi

Nokkosvettä valmistetaan liottamalla nokkosia vesiämpärissä useita vuorokausia, kunnes lehdet ovat hajonneet veteen. Koostumukseltaan nokkosvesi muistuttaa virtsaa ja haiseekin sille. Sitä voidaan käyttää typpilannoitteena runsaasti laimennettuna tai suihkeena torjumaan kirvoja.

Nokkosperhoset

Nokkosissa asustaa toukkavaiheensa aikana nokkosperhonen (Nymphalis urticae), jota on helppo kasvattaa terraariossa. Näin voidaan seurata hyönteisen täydellistä muodonmuutosta.