Muokkausohjeet

LK-wiki
Versio hetkellä 8. huhtikuuta 2015 kello 21.54 – tehnyt Admin (keskustelu | muokkaukset)

(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Muokkausohjeissa kerrotaan, miten wikin muokkaaminen toimii. Tyyliohjeissa annetaan ulkoasuun ja muotoiluun liittyviä ohjeita.

Luonnossa kotonaan -wikin muokkaaminen on helppoa. Teksti kirjoitetaan sellaisenaan ja mukaan lisätään muutamia muotoilukoodeja. Luonnossa kotonaan -wiki toimii samalla alustalla kuin Wikipedia, joten jos olet muokannut sitä, tiedät kaiken tarpeellisen. Voit myös käyttää Wikipedian ohjesivuja apunasi.

Uuden sivun luominen

Uuden sivun luomiseksi pitää sinne ensin luoda linkki jollekin olemassaolevalle sivulle. Tämä tapahtuu laittamalla uuden sivun otsikko kaksien hakasulkujen sisään, esim: [[Lumikenkäily]]. Näin syntyy linkki artikkeliin, jonka nimi on Lumikenkäily (linkit sivuihin, joita ei vielä ole luotu, näkyvät punaisella). Seuraamalla linkkiä, pääset uudelle sivulle ja voit alkaa muokata sitä.

Toinen keino on kirjoittaa uuden sivun nimi suoraan selaimen osoitekenttään:

http://www.kypston.fi/lk-wiki/index.php/Lumikenkäily

Näin pääset myöskin uudelle sivulle, mutta tulee huomata, että nyt sinne ei vielä johda linkkiä mistään muualta.

Hakukenttä (jokainen sivun oikeassa yläkulmassa) on kätevä työkalu, kun haluat luoda uuden artikkelin. Tee ensin haku artikkelin nimellä. Jos artikkeli on jo olemassa, näkyy se ensimmäisenä hakutuloksissa. Jos sitä ei vielä ole, tulee hakutuloksiin linkki, jota pitkin pääset luomaan uuden artikkelin.

Linkittäminen

Wikin sisäisten linkkien luominen on helppoa: Laita vain linkin kohdesivun nimi kaksinkertaisiin hakasulkeisiin. Joskus nimen on tulee tekstissä esiintyä taivutetussa muodossa. Tällöin voidaan toimia seuraavasti: Koodilla [[lumikenkäily]]yn luodaan linkki lumikenkäilyyn. Jos tämä ei toimi, voidaan tehdä näin: Koodilla [[lumikenkäily|lumikenkäilemään]] luodaan linkki lumikenkäilemään. Huomaa, että linkittäessä ei ole väliä, onko linkin kohteen ensimmäinen kirjain iso vai pieni, wiki tekee linkin samaan artikkeliin molemmissa tapauksissa (artikkelien nimet alkavat aina isolla kirjaimella).

Sivujen muokkaaminen

Sivujen yläreunasta löytyy linkki "Muokkaa" (jos sitä ei näy, et ole kirjoittautunut sisään muokkausoikeuksin varustetulla käyttäjätunnuksella). Klikkaamalla tätä tulee esiin sivu, jossa on muokkauskenttä muokkaamista varten. Jos sivulla on ennestään tekstiä, näkyy tämä valmiiksi muokkauskentässä wikikoodeilla varustettuna. Muokattuasi tekstiä, voit kirjoittaa muutaman sanan yhteenvedon siitä, miten tekstiä on muokattu "Yhteenveto" -kenttään, joka löytyy muokkauskentän alta. Uusi versio tallentuu, kun klikkaat "Tallenna sivu" -nappia. "Esikatsele" -napista saat näkyviin sivun tekstin, sellaisena kuin se tulee näkymään. Esikatselu on syytä tehdä ainakin kerran ennen tallentamista, jotta näet, että kirjoittamasi koodit toimivat kuten oli tarkoitus. Voit käyttää esikatselutoimintoa niin monta kertaa kuin haluat, mutta muista, että sivu tallentuu vasta, kun klikkaat "Tallenna sivu" -nappia.

Wiki tallentaa kaikki sivujen muokatut versiot, joten voit muokata aivan rauhassa, et pysty muuttamaan mitään peruuttamattomasti ja aikaisempi versio voidaan aina palauttaa, jos jotakin menee pahasti pieleen.

Kuvien lisääminen

Kun haluat artikkeliin kuvan, lisää artikkeliin ensin linkki kuvaan: [[Tiedosto:kuvannimi.jpg|thumb|300px|Kuvateksti]] .

"kuvannimi.jpg" on tiedostonimi kuvalle, jonka aiot lisätä (se voi olla myös png- tai gif-muodossa, mutta valokuville sopii parhaiten jpg). Älä käytä kameran kuvalle antamaa nimeä, joka on yleensä numero/kirjain-koodi, vaan nimeä tiedostosi uudestaan siten, että se kertoo jotain kuvan sisällöstä.

Kohdat "thumb" ja "300px" lisätään aina sellaisenaan, ne kertovat, millaisena kuva näkyy sivulla ja missä leveydessä. "Kuvateksti"-kohdan paikalle laitat kuvaasi tulevan kuvatekstin. Jos et halua kuvatekstiä, jätä tämä kohta tyhjäksi, mutta älä jätä pois viimeistä pystyviivaa.

Lisättyäsi linkin kuvaan, näkyy se sivulla laatikon ympäröimänä:

Linkkiä seuraamalla pääset sivulle, jolle voit ladata itse kuvan. Kun kuva on ladattu, näkyy se heti myös alkuperäisellä sivulla (sivu ehkä tosin pitää ensin päivittää).

Samaa kuvaa voi käyttää usealla eri sivulla samaa linkkiä käyttäen (kuvatekstin ei tarvitse olla sama).

Artikkelien luokittelu

Wikin organisoimiseksi artikkelit voidaan luokitella aihepiirien mukaan. Tämä tekee käyttäjille helpommaksi löytää etsimäänsä tietoa. Artikkeli lisätään johonkin luokkaan seuraavalla koodilla (tekstin alareunaan): [[Luokka:Luokan nimi]]. Esim luokkaan "Hygienia" lisätäksesi, kirjoita [[Luokka:Hygienia]]. Jos luokka on jo määritelty, lisätään artikkeli kyseiseen luokkaan, jos ei, määritetään uusi luokka annetulla nimellä. Ole siis tarkkana, että kirjoitat luokan nimen oikein.

Kaikki määritellyt luokat löytyvät täältä. Ennen kuin lisäät uusia luokkia, tarkista että sitä vastaavaa luokkaa ei jo ole olemassa toisella nimellä.

Keskustelusivut

Jokaisen sivun yläreunasta löytyy linkki "Keskustelu". Tämä johtaa keskustelusivulle, jollainen on jokaiselle artikkelille omansa. Keskustelusivun tarkoituksena on, että muokkaajat voivat tarvittaessa keskustella kyseiseen artikkeliin liittyvistä asioista. Jos artikkelissa on jotain epäselvää, tai epäilet siinä olevan asiavirheen, voi asian ottaa keskustelusivulla esille. Keskustelun tarkoituksena on aina tehdä artikkelista parempi. Wikin muokkaukseen yleisesti liittyvistä asioista voi keskustella tämän sivun keskusteluvisulla.

Keskustelusivua muokataan samalla tavalla kuin artikkeleitakin, mutta huomaa etiketti: Lisää oma puheenvuorosi sekä allekirjoitus (koodilla '~~~~'), jotta muut tietävät, kuka on puhunut. Aiemmin lisättyjä puheenvuoroja ei muokata eikä poisteta (ei edes omia).